• Jon Gram

6 Lektioner fra Cicero

Opdateret: 16. sept. 2020

Efter alt at dømme var Marcus Tullius Cicero (106-43 f.Kr.) en dygtig observatør af menneskelig natur. Som både filosof og politiker havde Cicero imidlertid allerede to faktorer mod sig, når det kom til at holde munden lukket. Cicero lykkedes til sidst med at gøre Marc Anthony sur, som tilfældigvis herskede over Rom på det tidspunkt.


Heldig for os, før hans alt for tidlige, men ikke helt uforudsigelige død, tog Cicero sig tid til at skrive ned, hvad han så som 6 fejltagelser mennesket laver. De forløb som:


1. At tro, at man kan profitere ved at knuse en anden.


Mange af os lever under den falske overbevisning om, at andre skal mislykkes, for at vi kan opnå succes. At andres fiasko på en eller anden måde forstærker vores egne sejre. At ændre på denne falske illusion forbedrer ikke blot vores relationer til vore medmennesker, men øger også egen livsglæde og succes.

For det første skal vi fokusere på vores egne mål i modsætning til at være permanent i konkurrence med andre. Dette giver os mulighed for bedre at bruge os selv på positive måder ved at slette det giftige element i konkurrence, hvilket faktisk kan forringe det, vi ønsker. For det andet skal vi lære, at andres succeser ikke direkte fører til vores egen fiasko.


Når du ser en statusopdatering om andres nye job eller engagement eller forhold, kan du straks føle dig modløs. Det er vores deraf følgende negative udsigter, der kan forhindre os i at få succes. Endelig er vi nødt til at begynde at fejre andre. Dette vil hjælpe os med at fjerne vores negativitet, hvilket i sidste ende forbedrer vores lykke og potentiale for succes.


2. Den tilbøjelighed folk har til at bekymre sig om ting, de ikke kan ændre.


Vi er alle skyldige i dette. På et eller andet tidspunkt har mange af os ligget vågen om natten og bekymret os om noget, som vi absolut ikke kan gøre noget ved. Selvom det er lettere sagt end gjort, er vi nødt til at rydde vores sind for den slags negative tanker. De er spild af vores tid, spild af vores energi, og de bringer os kun ned.


Vi er nødt til at lære at give slip på disse bekymringer for at rense vores sind og opnå fokus på det, vi har indflydelse på. Det er en fejl at fortsætte med at bekymre os, om det vi ikke kontrollere. Vi er nødt til at give slip for at kunne nyde vores liv. To måder du kan mindske ængstelige følelser, såsom uklarhed, bekymringer, fortvivlelse og overvældelse - og på samme tid opnå et klarere og mere opfyldende liv er ved, at skrive dine tanker ned og ved at implementere mindfulness i din hverdag. Mange ved slet ikke, hvad de virkelig ønsker, tænker og vil før de skriver det ned. Clarimy er et kursus bestående af en række skriveøvelser og opgaver, designet til at hjælpe med netop dette. Forskning har vist, at

journalføring kan hjælpe med at håndtere angst, depression og reducere stress.


3. Tendensen folk har til at insistere på, at noget er "umuligt" bare fordi de ikke kan gøre det, fordi de ikke kan forestille sig, hvordan sådan noget kan opnås.


Denne fejl gælder både for enkeltpersoner og for samfundet som helhed. Hvis du har store ambitioner, har du med al sandsynlighed fået fortalt noget i retning af “Det kan du aldrig opnå”. Måske af dine forældre, måske af dine venner og med al sandsynlighed enten direkte eller indirekte af samfundet og menneskene omkring dig. Hvad disse mennesker i virkeligheden siger er, at de ikke tror at de selv ville kunne opnå det. Både samfundet og menneskene omkring dig forsøger bevidst og ubevidst, at pådutte dig bestemte roller og begrænsninger. Accepterer du disse roller og begrænsninger, vil du aldrig opnå dine sande drømme og heller aldrig blive hvem du virkelig ønsker at være.


4. Folk holder fast ved triviel stolthed, præference og fordomme.


Det er let at tænke "min vej eller ingen vej". Der er en grund til, at vi gør tingene som vi gør. Nemlig fordi vores måde fungerer. I mange tilfælde er meget tid, energi og fejl gået i at raffinere vores metode. Men nogle gange gør vi bare tingene på en bestemt måde, fordi "sådan er det altid blevet gjort". Åbning af vores sind for andre muligheder, hjælper os med at vokse personligt.


5. Det faktum, at folk holder op med at lære og ikke fortsætter med at finpudse deres sind, især ved at tilegne vanen at læse og studere.


Mange af os læser og studerer kun, når vi absolut har brug for det. Dette betyder, at når vi først forlader formel uddannelse, ophører vi med at udvide vores felt af viden og kompetence. En lille smule læsning kan i høj grad berige vores liv. Det giver os ikke kun noget at fokusere på. Det både udvider vores viden om et emne, som vi er interesseret i og kan også give os inspiration. I nutidens verden er der ingen grænse for, hvad du kan finde, og Internettet gør det lettere end nogensinde.


6. Folks konsekvente og insisterende forsøg på at tvinge andre til at tro og leve som de gør.


Dette kan omfatte de mest trivielle ting, som at forsøge at overbevise nogen om, at han eller hun skulle feste på en onsdag, fordi det er det, du gør, eller få dine venner til at se de samme tv-shows, du gør, eller at klæde sig / tro / tale / handle som alle andre gør. På en større, mindre personlig skala kunne det hævdes, at vestlige regeringer forsøger at sprede deres idealer til andre stater, idet de mener, at deres måder er de bedste måder.


Det er vigtigt, at vi alle accepterer, at vores måder ikke er de eneste måder. Vi er nødt til at fokusere på vores eget selv og måske forsøge at leve, som en anden gør nu og da for at udvide vores horisonter.

© 2021 Clarimy. Alle rettigheder forbeholdes.

0