• Jon Gram

En anderledes måde at finde sit formål.

Opdateret: jan. 25


Dette blogindlæg fokuserer på alternative måder, at finde frem til dit formål i livet. Vi vil desuden komme ind på ting, som hvad passion overhovedet er, og hvordan vi indretter vores liv bedst muligt. De følgende spørgsmål kan virke fjollede for nogle, men øjenåbnende for andre. Første spørgsmål lyder som følgende:


Hvad ville du bruge din tid på, hvis du var sikker på at fejle?

Forestil dig, du har dine helt grundlæggende behov dækket (f.eks. kost og husly). Hvis du var absolut sikker på, at du uanset hvad du gjorde, aldrig ville opnå noget udfald. Spørgsmålet kan som sagt virke fjollet. Men det spørgsmålet gør er, at fjerne udfaldet fra dine overvejelser. Med andre ord er du tvunget til, at finde noget du elsker for selve processen. Formål er nemlig ikke et bestemt udfald. Formål kan i stedet findes i selve processen.


Et andet spørgsmål kunne være:


Hvad ville du gøre, hvis du allerede havde alt, du kunne drømme om?

Lad os sige, du allerede havde alle de penge, du kunne drømme om. Du havde allerede al den validering og anerkendelse, du kunne forestille dig. Hvad ville du lave? Dette spørgsmål for ofte folk til, at se hvor meget de gør i jagten på andres accept og validering. Dette er en fælde, som holder dig tilbage fra at leve et autentisk liv, som er nødvendigt for, at kunne opnå selvrealisering.


Et tredje spørgsmål kunne være:


Hvad ville du gøre, hvis dine forældre ikke eksisterede?

Dette spørgsmål hænger sammen med det forrige spørgsmål. Mange sælger nemlig sig selv for, at få sine forældres anerkendelse. Dette er også en måde, at leve sit liv, som sjældent føles opfyldede på langt sigt. Ville du ændre din retning, måden du lever, hvad du laver, og hvordan du præsenterer dig selv? Du kan med fordel udvide dette spørgsmål til både, at omfatte dine forældre, venner og omverden (samfundet og dets kulturelle værdier).


For at leve et autentisk og opfyldende liv, bør man give slip på den plan, som man er blevet pålagt. Denne plan omfatter også et sæt roller, som man er blevet pålagt af samfundet, venner og familie. Vi har en tendens til, at leve livet i forsøg på, at behage menneskene omkring os. Det frarøver os al mulighed for, at udfolde os på autentisk vis. Det kan derfor hjælpe, at analysere sit begær og motiver (f.eks. gennem ovennævnte spørgsmål). Det kan hjælpe os med, at finde frem til hvorfor vi gør de ting, som vi gør. Er det fordi, at vi føler os inspireret til det, eller fordi vi vil bevise, at vi er gode nok? Husk dig selv på, at formål og opfyldelse bør ligge i processen, ikke udfaldet. Hvis det ligger i udfaldet, er vores lykke ude af vores kontrol. Hvis det i stedet ligger i processen, er vi pludselig i kontrol.