• Jon Gram

Simpel meditation for begyndere

Livet kan virke overvældende. Der er hele tiden beslutninger, der skal tages og opgaver der skal ordnes. I vores travle verden er både stress, angst og depression et stort problem. Verdenssundhedsorganisationen WHO forudser at stress og depression vil blive en af de største sygdomsfaktorer i år 2020. Alene i Danmark lider mellem 250.000 og 300.000 mennesker af alvorlig stress. Det kan være svært, at lave tid til få vejret.


Nogle af de måder, folk bruger til at nedkæmpe stress indbefatter:


  • Mindfulness (bl. a. meditation)

  • Forenkling af deres liv

  • Tidsplanlægning

  • Journalføring


Dette blogindlæg omhandler den første - nemlig meditation og mindfulness. Mindfulness er et bredt begreb med mange undergenre. Dette opslag vil fokusere på undergenren, som er meditation. Selvom der er mange former for meditation, er der nogle generelle fordele på tværs af meditations genrerne. Nogle af fordelene ved mindfulness og meditation inkluderer:


  • Reducerer vane af overtænkning

  • Mindsker følelsesmæssige udsving

  • Mindsker risikoen for stress og angstanfald

  • Forbedrer arbejdshukommelsen og mental klarhed

  • Udvikler bedre fokus, koncentration og produktivitet


Ifølge eksperter er mindfulness en af de mest effektive måder at forbedre den samlede livskvalitet, da den bidrager til alle aspekter af sundhed (fysisk, følelsesmæssig og mental). Når man begynder på mindfulness, er der en større chance for, at livstilfredshed og lykke forbedres.


Nu har du en grundlæggende forståelse om, hvad mindfulness kan hjælpe dig med. Så uden videre, lad os se på en af de basale mindfulness øvelser, som du kan prøve allerede efter dette blogindlæg.


Øvelsen starter med, at du sætter eller lægger dig komfortabelt og opmærksomt. Nogle mener, at man ikke bør ligge ned, når man mediterer. I virkeligheden handler det primært om, at det kan være svært at koncentrere sig, når man slapper for meget af. Hvis du godt kan fokusere alligevel, kan du sagtens ligge ned. Når du har placeret dig komfortabelt, sænker du dine skuldre og mindsker anspændthed så vidt muligt. Derefter kan du vælge, at lukke øjnene, hvis du vil (det kan gøre det nemmere, at fokusere). Med enten lukkede eller åbne øjne begynder du, at tælle dit åndedræt som det passerer. Du skal endelig ikke prøve på, at kontrollere det, men i stedet blot på at observere det. Du tæller ét ved indånding og to ved udånding. Sådan fortsætter du op til 10 og gentager forfra så mange gange, du kan og vil. Når det går op for dig, at du har mistet koncentrationen, skal du blot føre den tilbage på dit åndedræt. Man kan godt blive frustreret, hvis man ofte mister koncentrationen. Det skal man ikke skælde sig selv ud over. Med træning og erfaring, vil du opleve, at din koncentration vil blive øget.

© 2021 Clarimy. Alle rettigheder forbeholdes.

0